Utazás a csúcsépítészet felfedezésére

Utazás a csúcsépítészet felfedezésére

Dél-Tirol lakóautóval

Sziklamúzeumok, kőházak és formabontó épületek. Alpesi építészet olyan nevekkel, mint Zaha Hadid, Werner Tscholl és a Pedevilla építész testvérek. Merész, futurisztikus pincék, látványos faházak és a helyi építészet feltörekvő fiatal mestereinek projektjei: Dél-Tirol sok mindent kínál az építészet rajongóinak. Ezt szerette volna Jan Dimog szerzőnk is felfedezni HYMER Grand Canyon S-ével!


Jan Dimog a THE LINK-től
Szerző
Dél-Tirol
Utazási célpont
HYMER Grand Canyon S
Modell


Hymer Grand Canyon S

 

Sok közép-európai kempingező számára Dél-Tirol az ideális megálló, mielőtt az olasz tengerpartra, a népszerű nagyvárosokba, például Milánóba, Firenzébe vagy Toszkánába indulnának. Egy hosszabb tartózkodás, az UNESCO Világörökség részét képező Dolomitok és Vinschgau között található Bozen, Meran és Brixen városokat beiktatva, mindenképpen megéri! Ezt így gondolja a blogger és profi építész Jan Dimog is, aki a tartomány legizgalmasabb épületeihez vezet minket HYMER Grand Canyon S-ében.



Hymer Grand Canyon S


A Tökéletes társ
Útja során borvidékeken halad át, mediterrán és alpesi régiókat látogat meg, és számos éles kanyarral megküzdve a szerpentineket is legyőzi. A Grand Canyon S az ideális jármű ehhez a kihíváshoz, mert bár teljesen felszerelt lakóautóról van szó, elég rugalmas és manőverezhető a többnapos Roadtrip sikeréhez.


A természet szeretete, mint stíluselem
A muskátlis, hegyes-völgyes romantika mellett Jan-nak főleg a hagyományos építészet újra értelmezése tűnt fel, amit főleg a grandiózus hegyvidéki táj inspirál. A természet nemcsak a tervezésben játszik nagy szerepet, de sok építész a Dél-Tiroli hagyományokhoz igazodik, amikor az anyagválasztásról van szó, például helyi fafajták használatával. Az úttörők, mint az 1955-ben született Werner Tscholl, ily módon teremtenek helyi ikonokat, legyen szó a dél-tiroli borút pinceiről, vagy a híres Timmelsjochról.

Hymer Grand Canyon S


Hymer Grand Canyon S


A mesterségük legjobbjai
Ezen stílus további helyi képviselői a nagyhírű bolzanói Peter Pichler, a Pedevilla testvérek és a noa * stúdió, akiknek Bolzanói székhelyük mellett 2018 óta Berlinben is van irodája. Az a tény, hogy a régiónak most is van Zaha Hadid által tervezett épülete, valóságos csúcspontot képvisel a kortárs dél-tiroli építészet átalakulásában, amely már vagy két évtizede tart.

Olvasna róla, vagy inkább ki is próbálná?
Ismerje meg most a HYMER Grand Canyon S lakóautónkat és kezdje el ma saját kalandját.


"A régió Zaha Hadid iraki-brit világhírű építész alkotása, a Messner Mountain Museum segítségével, felkerült a világ építészeti térképére."


Hymer E-Bike

Jan Dimog
Publicista és a THE LINK alapítója



Hymer E-Bike

A bővítéshez a tulajdonosok együtt dolgoztak Alexander és Armin Pedevilla testvérekkel, akik 2005-ben Bruneckben alapították a Pedevilla Architects-t. A tervük kompakt kialakításra törekszik, amely organikusan kapcsolódik a meglévő épülethez és az ingatlan északi részén helyezkedik el.


Ugyanakkor a helyi építészek számára fontos a régi épületek lényegének megőrzése és újjáélesztése, a korszerű felhasználhatóság és új impulzusok figyelembevételével, hogy a hagyományos stílust a kortárs formatervezési nyelvre ültessék át.


Ennek a filozófiának a legfontosabb példáját
A Wanderhotel Bühelwirtben és különösen annak kibővítésében fedezhetjük fel, a legtisztább formájában. Az egyszerű, de látványos épület modern, mégis egyértelműen a hagyományokban gyökerezik.


Hymer E-Bike


És nem csak ők fedezték fel ezt a Dél-Tiroli játékterületet: Az utóbbi évek generáció váltása valódi építkezési lázat okozott.

Új tulajdonosok veszik át a régi vengégházakat és a hagyományos borászatokat. Bővítik értékesítési és bemutató területeiket, és szokatlan terveikkel adnak munkát a feltörekvő, fiatal építészeknek.


Hymer E-Bike


Vitatható stílus
A helyiek, a hagyományőrzők és a parasztházi romantikusok, akiknek gyengeségük a boltíves erkély tehénkolomp hangaláfestéssel, néhány dolgot túl modernnek, túl szögletesnek és túl elegánsnak találnak. Ennek ellenére előfordul, hogy a szögletes épületek és kocka épületek ikonikussá válnak.

Hymer E-Bike

 

De nemcsak Castelrotto, amely a köztudatban "verébjeiről" vált ismertté, van tele építészeti igazgyöngyökkel: A Taufers vártól a Messner Mountain Múzeumon keresztül, egészen a Kaltern tengerparti üdülőhelyig hemzsegnek képeslapra kívánkozó épületek itt Dél-Tirolban.

“ Hagyjon magának elég időt! “
Ezért van, hogy ez a mondat, amelyet a hegymászók egykoron köszönés gyanánt kiáltottak egymásnak, Jan legfontosabb tippje mindenki számára, aki ez után a beszámoló után maga is szeretné felfedezni a helyi építészet gyöngyszemeit. Mert egy dolog biztos: bőven van látnivaló.

Ilyen például a Werner Tscholl keze munkáját képviselő Tramin pincészet bővítése vagy a Schgaguler család szállodája, akik a 80-as évekbeli épületet Castelrottóban teljesen és radikálisan átalakították. A Bolzanói Peter Pichlert bízták meg a felújítás elvégzésével, aki a kortárs dél-tiroli építészet egyik új, központi alakja, és meggyőzte a tulajdonosokat egy tiszta Zen-stílusú ház kialakításáról.


Hymer E-Bike

Hymer E-Bike


Hymer E-Bike


Kedvet kapott?

Akár átutazóban van, akár hosszabb tartózkodást tervez, ha Dél-Tirolt szeretné felfedezni és egyúttal a lehető legrugalmasabb szeretne lenni, akkor egy nagyon különleges építészeti csoda vár önre. És ennek még kerekei is vannak!

 


Hymer E-Bike


Eredeti szöveg forrása

Kép forrás: Hymer GmbH & Co. KG