Kerékpártúra Szlovénián át

Kerékpártúra Szlovénián át

Mindig kövesse a térképet - az időjárás térképet

Fotós és szerző: Chris Gollhofer

Úticél: Szlovénia

Modell: Hymer BMC-T 600


A két kerékpáros, Julia és Tobi tudják, hogy a sikeres túra olyan, mint egy jó gyalogösvény: fogalmad sincs, mi vár a következő kanyar után, és mindig számolni kell váratlan akadályokkal. Ezért fontos, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki belőle. Ami lényeges, hogy a saját utunkat járjuk, maradjunk mindig mozgásban és legyünk rugalmasok.



Sportos, elegáns megjelenésével a HYMER B-MC T 600 mindkettőjüknek kedvez. Hozzá jön természetesen a két e-bike, amelyeket be lehet tenni a mindkét oldalról hozzáférhető garázsba. A többi felszerelést is gyorsan be lehet pakolni a bőséges tárolóhelynek köszönhetően, és még a sisakok is hamar megtalálják a helyüket a 36 cm magas dupla padló alsó rekeszében.




Olaszország helyett Szlovénia


Eredetileg Olaszországba tervezték az utat, de a koronavírus Szlovéniát helyezte előtérbe. A helyválasztás tekintetében rugalmasnak kell lennie a három utazónak a következő 10 nap folyamán. Az útvonal gyorsan összeáll: Kranjska Gora, Soca, Jamnica, Maribor. A kerékpárosok számára tökéletes infrastruktúrával rendelkező területek ezek, olyan utakkal, amelyekről még sokáig áradoznak. Landshut-ból indulva, öt órán át tekertek Ausztrián át. Mivel Szlovéniában tilos a vadkemping, a Natur Eco Kemping felé vették az irányt. A kempingtől mindössze néhány száz méterre található a Kranjska Gora biciklipark. Igazi telitalálat. Ha nem esett volna az eső.



Mindig rugalmasan


Továbbra is esik az eső, ezért életbe lép a B terv: Egy gyors reggeli után hív az ország keleti része, mivel Mariborra 28 fokot és a napsütést mond az előrejelzés. Amikor délután megérkeznek Mariborba, már túl késő a világhírű kerékpár park meglátogatásához így Julia és Tobi inkább felfedezi a környéket. A szomszédos Kamnica faluban az első két óra dombnak felfelé vezet. A jutalom: a völgyre táruló panoráma és természetesen a hegyről lefelé vezető út. Bő három óra elteltével mindketten visszatérnek a HYMER lakóautóhoz, és egy gyors étkezés után boldogan és kimerülten süppednek bele az ágyba. A lábukban benne van az első 47 kilométer, gondolatban pedig már izgatottan várják a másnapi Maribor Bike Parkot. 


"A spontaneitás állandó útitársunk volt! Ennek alapja a HYMER  B-MC T, amely új ötleteivel újra és újra bebizonyította rugalmasságát."

-Chris Gollhofer

Fotós





Világkupa-pálya Mariborban


Ébredés után egyből valóra válnak az MTB-s álmok: a kemping csak öt percre van a biciklipark völgyállomásától.
Tobi széles mosollyal vág neki, míg Júliának csak néhány métert kell megtennie a kerékpárút-ösvényen, hogy bemelegedjen. Összesen négy útvonal közül lehet választani, a családitól egészen a haladó útvonalig. Igazi kerékpáros szórakozás! Hamar egyértelművé válik, miért szerepel Maribor az MTB világbajnokságának menetrendjében is. Egyedül az időjárás nem működik együtt, de szerencsére a HYMER B-MC T 600 teljes rugalmasságot kínál mindkét kerékpáros barátnak. Gyorsan elpakolják a cuccaikat, és tovább indulnak Jamnicába.


Dixi már tudja

Jó ha az ember mobilis tud maradni. Az is jó ha megbízható időjárás-előre jelzésünk van. Még jobb azonban, amire Dixi is rájött: Az Eco Hotel tulajdonosának, ahol ők hárman leparkoltak, sok tuti tippje van a környék bejárására. Elárulta például, hogy csak a Hotel közvetlen környezetében 24 km-nyi kerékpáros útvonal található, ennek többsége erdős részen, ahol a fák némi védelmet nyújtanak az eső ellen. Két nedves, sáros, de szórakoztató nap után van is egy tuti tippje a kirándulás megkoronázásához ...




Vissza a startvonalra


Amikor Julia és Tobi megemlíti következő tervezett úticélt, Socát, Dixi azonnal lebeszéli őket: Az ottani talaj túl agyagos, így az esővíznek további két napra lesz szüksége a lefolyáshoz. Igazi bennfentes tipp. Tehát újra át kell tervezniük az utat, mivel a ragadós agyaggal nehezített út senkinek nem válik örömére. Az új cél tehát ismét Kransjka Gora, és mivel a spontaneitás az utazás szerves részévé vált, a fővárosban, Ljubljanában is beiktatnak egy megállót. A fotós különösen boldog, mert rengeteg motívummal tud itt dolgozni, és még ez a kevés idő is elegendő az első benyomás megszerzéséhez és egy gyors jeges kávéhoz. Az esti megálló a hangulatos Bledi-tónál természetesen nem maradhat ki, és gyakorlatilag menet közben megejthető.


Tűz és Láng


Kerékpárosaink már ismerik az öko-tábor parkolóhelyét, így Julia és Tobi nekiállnak a vacsorának, és a három lángos tűzhelyet teljes egészében kihasználják. A konyha és a 142 literes Smart Tower hűtőszekrény tartalma gondoskodik a sikeres estéről. Másnapra már jó meleg van a Kranjska Gora kerékpár parkban: összesen öt különböző útvonal teszi valódi kerékpáros játszótérré a környéket. Az érdekesség: az ember mindig válthat a különböző útvonalak között – ez egy olyan érzés, amellyel mindketten megismerkedtek az utazás folyamán. Mivel a biciklipark 16.30-kor zár, még elég idejük van hátra, hogy megtervezzék a tovább utazást.



Újra mindent bele


Kerékpárosaink tovább haladnak a Soča-völgyben, egészen Kobaridig. A HYMER B-MC T 600 oldalszél asszisztense lehetővé teszi, hogy valóban élvezhessék a szerpentineket és a látványos tájat, hogy az utazás után kellemes érzésekkel szálljanak ki a járműből. Az úticél, a Kamp Koren előbb hajaz Glamping-re, mint egy egyszerű kempingre, de ez triónkat persze nem zavarja, mert tudják, mit akarnak: meghódítani Monte Matajur csúcsát – ami számszerűleg a következőt jelenti: 22 km, csak felfelé, egészen 1600 méteres magasságig. Hogy is lehetne másképp? Az esőt azért megússzák, de az út 50 méterrel a cél előtt megszűnik, így Juliának és Tobinak úgy kell felcipelniük a kerékpárjaikat az utolsó métereken a csúcsra: valóban egy meglepetésekkel teli út.


Szöveg forrás

Kép forrás: Hymer GmbH & Co. KG